Energiaszegénység

Az energiaszegénység enyhítése

Az Európai Polgármesterek Szövetsége 2030-as kerettervén belül az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásainak csökkentésére és az azokhoz történő alkalmazkodásra vonatkozó intézkedések mellett az aláírók kötelezettséget vállalnak arra, hogy mindenki számára elérhetővé teszik a biztos, fenntartható és megfizethető energiát. Európára vonatkoztatva ez az energiaszegénység enyhítésére irányuló intézkedések meghozatalát jelenti. Az energiaszegénység enyhítésén keresztül a Covenant aláírók javíthatják polgáraik életminőségét, valamint egy igazságosabb és befogadóbb társadalmat hozhatnak létre.

Mi az energiaszegénység?

Az energiaszegénység az alábbiak szerint határozható meg:

„az a helyzet, amelyben egy egyén vagy háztartás az alacsony jövedelem, a magas energiaköltségek és a lakóhely alacsony energiahatékonysága miatt nem képes megengedni magának az alapvető energiaszolgáltatásokat (fűtés, hűtés, világítás, mobilitás és áramellátás) a tisztességes életszínvonal garantálása érdekében”.

European Commission, Citizen Energy Forum 2016

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sebezhető állampolgárok vagy nem rendelkeznek az energiaszolgáltatásokhoz történő hozzáféréssel, vagy ezen energiaszolgáltatások felhasználása aláássa az egyéb alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférésük lehetőségét. Az energiaszegénység hatásai súlyos következményekkel járhatnak az egészség, a jólét, a társadalmi befogadás és az életminőség területén. Az energiaszegény háztartásokban az alapvető energiaszolgáltatások némelyikének – pl.: világítás, fűtés/hűtés, háztartási eszközök használata, közlekedés... stb. – nem megfelelő szintje tapasztalható. Ezen okból kifolyólag az energiaszegénységet sok politikai területen – a társadalmi, gazdasági és természetesen a klímaügyi és környezetvédelmi politika kialakításakor is – figyelembe kell venni.

Az energiaszegénység kihívása Európában

Az energiaszegénység összetett kérdés, és sem az európai önkormányzatokban tapasztalható energiaszegénység jelenlegi szintjének, sem pedig a polgárok életére gyakorolt hatásuk megbecslése nem könnyű feladat. A becslések szerint 10 állampolgárból 1-et érint az energiaszegénység. A számok azt mutatják, hogy Európában:

57 millió ember nem képes megfelelően befűteni az otthonát télen [1]

104 millió ember nem képes kényelmet teremteni az otthonában nyáron [1]

52 millió ember késlekedik az energiaszámlák kifizetésével [1]

10 millió embernek muszáj több mint 30 percet gyalogolnia, hogy hozzáférjen a tömegközlekedési létesítményekhez [2]

[1] https://www.energypoverty.eu/  [2] http://www.docutren.com/pdf/boletin/[IIIA%201440].pdf

Az energiaszegénység egyre erősebben jelen van a köztudatban Európában és számos EU intézmény politikájában prioritásként lett meghatározva, különös tekintettel az Európai Bizottság 'Tiszta energia minden európainak' elnevezésű jogalkotási csomagjára. Az Európai Bizottság Európa országokban tapasztalható energiaszegénység kezelésére irányuló törekvése részeként 2018-ban létrehozta az EU Energiaszegénységi Megfigyelőközpontot (EPOV). Az EPOV feladata az energiaszegénység mérésének, nyomon követésének, valamint a vele kapcsolatos tudás és jó gyakorlatok megosztásának javítása. Az EPOV-val kapcsolatos további információ itt található.

Az Európai Polgármesterek Szövetsége és az EPOV összefogott, hogy együttesen foglalkozzon az energiaszegénység kérdésével. Ez a két, Európai Bizottság által finanszírozott kezdeményezés Európa-szerte támogatja majd a helyi és regionális önkormányzatokat az energiaszegénység enyhítésében a helyi képességek kiépítésére irányuló tudás és forrás megosztásán keresztül.

Hasznos linkek

energy poverty summary cover- "Alleviating energy poverty: Useful resources", by the Covenant of Mayors - Europe Office

- Covenant of Mayors two-pager on energy poverty

- European Commission's awareness-raising campaign on energy efficiency and energy poverty - Policy leaflet (English), Campaign website

- ASSIST 2gether

Country-specific materials: