Célok és feladatkör

A Polgármesterek Szövetsége a világ legnagyobb helyi klíma- és energiaügyi akcióra irányuló városi mozgalma. Alább további információkat találhat a kezdeményezésről az EU-ban: annak hátteréről, küldetéséről, jövőbeni elképzeléséről, valamint az általa elért eredményekről számokban.

Az aláírók elképzelése

SigningAz aláírók 2050-re az alábbiakat szeretnék közösen megvalósítani: a területükön gyorsítani szeretnék a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, szeretnék elérni, hogy jobban tudjanak alkalmazkodni a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz, illetve a polgáraik számára biztonságos, fenntartható és elérhető energiát szeretnének biztosítani.

Az aláírók kötelezettségvállalásai

Az aláíró városok vállalják, hogy aktívan támogatják az EU azon célkitűzésének megvalósítását, hogy 2030-ra az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét 40%-kal csökkentsék, illetve vállalják, hogy a közös szemléletmódnak megfelelően megvalósítják a csökkentést, és alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz.

Annak érdekében, hogy a politikai kötelezettségvállalást gyakorlati intézkedések és projektek kövessék, a Covenant aláírói vállalják, hogy a helyi tanácsi határozattól számított két éven belül benyújtanak egy Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet (SECAP), amelyben vázolják a végrehajtani kívánt legfontosabb tevékenységeket. A terv a csökkentési tevékenységek nyomon követési érdekében tartalmazni fog egy Alapkibocsátási készletet, illetve egy Klímaváltozási kockázat- és veszélyeztetettségértékelést. Az alkalmazkodási stratégiának vagy a SECAP részét kell képeznie, vagy külön tervezési dokumentum(ok)ban kell azt kidolgozni és beépíteni. Ez a határozott politikai kötelezettségvállalás egy hosszú távú folyamat kezdetét jelzi, amely során a városoknak kétévente jelenteniük kell, hogyan halad a megvalósítás.