Kezdetek és fejlődés

A Polgármesterek Szövetsége a világ legnagyobb helyi klíma- és energiaügyi akcióra irányuló városi mozgalma. Alább további információkat találhat a kezdeményezésről az EU-ban: annak hátteréről, küldetéséről, jövőbeni elképzeléséről, valamint az általa elért eredményekről számokban.

Visszapillantó: A Polgármesterek Szövetségének eredete

A Polgármesterek Szövetsége 2008-ban indult útjára Európában azzal a céllal, hogy egybegyűjtse az olyan helyi önkormányzatokat, amelyek önként vállalják, hogy megvalósítják, sőt túlszárnyalják az EU klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit.

A kezdeményezésnek nemcsak hogy egy egyedi, alulról építkező megközelítést sikerült elindítania az energiaügyi és klímaakciótervek területén, hanem a sikeressége ráadásul még hamar felül is múlta a várakozásokat.

A kezdeményezés mostanra már 57 ország több mint 7.000 helyi és regionális önkormányzatát tömöríti magában, egybegyűjtve egy világméretű, többszereplős mozgalom erősségeit, valamint azt a technikai és módszertani támogatást, melyet az elkötelezett hivatalok ajánlanak fel.

A Polgármesterek Globális Szövetsége az elmúlt nyolc év során Európa határain belül és kívül nyert tapasztalatokat fogja kamatoztatni, valamint a kezdeményezés kulcsfontosságú sikertényezőire fog építeni: az alulról építkező kormányzásra, a többszintű együttműködési modellre és a kontextus-vezérelt cselekvési keretre.

• A Polgármesterek Szövetségének sikertörténete

Kattinson a + gombra a nézze meg, milyen mérföldköveket és eredményeket ért el a Polgármesterek Szövetsége a kezdeményezés elindítása óta!

• 2008

A Polgármesterek Szövetsége kezdeményezést 2008-ban indította útjára az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy megszólítsa és támogassa azokat a polgármestereket, akik elkötelezték magukat az EU klíma- és energiaügyi célkitűzéseinek elérése mellett.

• 2011

A kezdeményezés sikere hamar felülmúlta a várakozásokat, és folyamatosan új helyi és regionális hatóságokat vonzott Európa határain belül és kívül. 2010 októberében a Polgármesterek Szövetsége már 2.000 várost tömörített magában, arra bátorítva ezáltal az Európai Bizottságot, hogy egy hasonló kezdeményezést hozzon létre az EU Keleti Partnerség országaiban. A Polgármesterek Keleti Szövetsége kezdeményezés 2011-ben indult útjára, mostanra pedig már Fehéroroszországban, Ukrajnában, Moldovában, Örményországban, Grúziában és Azerbajdzsánban is működik. www.soglasheniemerov.eu | info-east@eumayors.eu

• 2014

Az Európai Bizottság elindította a Mayors Adapt kezdeményezést. Ez a társ-kezdeményezés, mely ugyanazokra az alapelvekre épül, mint a Polgármesterek Szövetsége, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásra koncentrál. A Mayors Adapt (Alkalmazkodó Polgármesterek) kezdeményezés arra serkenti a helyi önkormányzatokat, hogy vállaljanak vezető szerepet az alkalmazkodásban, és támogatja a helyi alkalmazkodási stratégiák kifejlesztését és végrehajtását.

• 2015

2015. október 15-én a Polgármesterek Szövetsége és a Mayors Adapt kezdeményezés az Európai Parlamentben megtartott ceremónia keretében, hivatalosan egyesült. A Polgármesterek új Klíma- és Energiaügyi Szövetsége – melynek célkitűzései és iránya a városok közti konzultációs folyamat során került meghatározásra – egyszerre ambiciózusabb és szerteágazóbb: az aláíró városok most már azt vállalják, hogy aktívan támogatják az EU azon célkitűzésének megvalósítását, mely szerint 2030-ra az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét 40%-kal csökkentik, illetve egyetértenek abban, hogy elfogadják az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére és az ahhoz történő alkalmazkodásra vonatkozó egységes megközelítést, valamint mindenki számára biztosítják a biztonságos, fenntartható és megfizethető energiához történő hozzáférést.

A pár héttel később megrendezett Párizsi Klímacsúcson Maroš Sefčovič, az Európai Bizottság alelnöke bejelentette a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének földrajzi kiterjesztését új regionális hivatalok szubszaharai Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, Japánban, Indiában, Kínában és Délkelet-Ázsiában történő létrehozásával.

• 2016

2016 júniusában a Polgármesterek Szövetsége története jelentős új szakaszába lépett, amikor úgy döntött, hogy egyesíti az erejét egy másik városi kezdeményezéssel: a Compact of Mayors-zel (Polgármesterek Paktuma). Az ennek eredményeképpen létrejövő – hivatalosan 2017 januárjában induló – „Polgármesterek Globális Klíma- és Energiaügyi Szövetsége” lesz az olyan helyi önkormányzatok legnagyobb mozgalma, amelyek vállalják, hogy túllépnek a saját nemzeti klíma- és energiaügyi célkitűzéseiken. Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival és klímajogi alapelveivel teljes összhangban a Polgármesterek Globális Szövetsége három kulcskérdéssel: az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésével, a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaihoz történő alkalmazkodással, valamint a biztonságos, tiszta és megfizethető energiához történő egyetemes hozzáféréssel foglalkozik majd.

A Polgármesterek Szövetsége emellett folytatja a globális terjeszkedését a Polgármesterek Szövetségének Szubszaharai Afrikai Hivatalának elindításával.

helpdesk@comssa.org

Globális terjeszkedés

2017-től kezdődően a már létező irodákat kiegészítendő új regionális Covenant hivatalok létesülnek Észak-Amerikában, Latin-Amerikában és a Karib-térségben, Kínában és Délkelet-Ázsiában, valamint Indiában és Japánban.