Illustration Globális terjeszkedés

A Polgármesterek Szövetsége 2008-ban indult útjára Európában azzal a céllal, hogy egybegyűjtse az olyan helyi önkormányzatokat, amelyek önként vállalják, hogy megvalósítják, sőt túlszárnyalják Az EU klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit.

A kezdeményezésnek nemcsak hogy egy egyedi, alulról építkező megközelítést sikerült elindítania az energiaügyi és klímaakciótervek területén, hanem a sikeressége ráadásul még hamar felül is múlta a várakozásokat.

A kezdeményezés mostanra már 57 ország 7.000+ helyi és regionális önkormányzatát tömöríti magában, egybegyűjtve egy világméretű, többszereplős mozgalom erősségeit, valamint azt a technikai és módszertani támogatást, melyet az elkötelezett hivatalok ajánlanak fel.

A 2017. január 1-én indítandó Polgármesterek Globális Szövetsége az elmúlt 8 év során Európa határain belül és kívül nyert tapasztalatokat fogja kamatoztatni, valamint a kezdeményezés kulcsfontosságú sikertényezőire fog építeni: az alulról építkező kormányzásra, a többszintű együttműködési modellre és a kontextus-vezérelt cselekvési keretre.

A Polgármesterek Globális Klíma- és Energiaügyi Szövetségével kapcsolatos további információért, kérjük forduljon a GYIK menüponthoz, vagy lépjen kapcsolatba a Covenant Regionális Helpdeskjeivel: – Központi Helpdesk (EU): info@eumayors.eu – Keleti Partnerség Helpdesk (CoMO East): info-east@eumayors.eu – Dél-Mediterrán Helpdesk (CES-MED): info-south@eumayors.eu – Szubszaharai Afrikai Helpdesk (CoMO-SSA): helpdesk@comssa.org

A Polgármesterek Szövetségének sikertörténete

Görgessen lejjebb és nézze meg, milyen mérföldköveket és eredményeket ért el a Polgármesterek Szövetsége a kezdeményezés elindítása óta!

© fotó Nathalie Nizette

A Polgármesterek Szövetsége kezdeményezést 2008-ban indította útjára az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy megszólítsa és támogassa azokat a polgármestereket, akik elkötelezték magukat az EU klíma- és energiaügyi célkitűzéseinek elérése mellett.

© fotó Anna Zenzina

A kezdeményezés sikere hamar felülmúlta a várakozásokat, és folyamatosan új helyi és regionális hatóságokat vonzott Európa határain belül és kívül. 2010 októberében a Polgármesterek Szövetsége már 2.000 várost tömörített magában, arra bátorítva ezáltal az Európai Bizottságot, hogy egy hasonló kezdeményezést hozzon létre az EU Keleti Partnerség országaiban. A Polgármesterek Keleti Szövetsége kezdeményezés 2011-ben indult útjára, mostanra pedig már Fehéroroszországban, Ukrajnában, Moldovában, Örményországban, Grúziában és Azerbajdzsánban is működik.

www.soglasheniemerov.eu | info-east@eumayors.eu

© fotó Human Dynamics

2012-ben az Európai Bizottság a CES-MED projekt elindításával kiterjesztette a Polgármesterek szövetségét az Európával Szomszédos Déli Régióra. „A Tisztább Energiatakarékos Mediterrán Városok” (CES-MED) kezdeményezés támogatja a városok Polgármesterek Szövetségéhez történő csatlakozását és ambiciózus fenntartható fejlődésre vonatkozó politikáját. A CES-MED Hivatal Algériában, Egyiptomban, Izraelben, Jordániában, Libanonban, Marokkóban, Palesztinában és Tunéziában működik.

www.ces-med.eu | info-south@eumayors.eu